Welcome To

SK Lembah Jaya|How To Make Money Online. This site provides education information also tips and techniques for beginning bloggers in order to make money online.
Custom Search

Sunday, 25 September 2011

Al-Quran Kelebihan Dan KeajaibanAl-Quran ialah kitab yang diturunkan Allah kepada Rasulillah Muhammad SAW dengan penuh kemuliaan dan keajaiban. Tiada sebarang kitab dan ucapan manusia mampu menandingi kehebatan Al-Quran. Ia merupakan kalam Allah SWT yang diturunkan sebagai petunjuk dan penyelamat manusia dari kesesatan.

Membaca Al-Quran walaupun tanpa memahami maknanya merupakan ibadah yang Allah janjikan ganjaran besar yang lumayan melebihi lumayannya wang ringgit. Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yangg membaca satu huruf daripada Al-Quran, maka baginya satu kebaikan. Dan setiap kebaikan akan diganjarkan Allah dengan 10 kali ganda." (Riwayat Al-Tirmizi)

Tambah menariknya ganjaran ini bukan hanya kepada orang yang mahir membaca Al-Quran. Malah orang yang tidak lancar membca pun akan mendapat pahala itu.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Orang yang mahir membaca Al-Quran, ia akan bersama para malaikat yang mulia lagi berbakti. Dan orang yang membacanya tersekat-sekat kerana ada kesusahan dalam membacanya, maka ia akan mendapat dua pahala." (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Sayidinia Uthman Ibnu Affan berkata: "Kalau hati kita bersih, kita tidak akan pernah kenyang daripada membaca Al-Quran. Aku tidak menyukai satu hari yang aku tidak membaca mashaf Al-Quran padanya." (Riwayat al-Baihaqi dalam Shu'ab al-Iman). Imam al-Baihaqi berkata selepas meriwayatkan ucapan ini:"Apabila Uthman wafat, mashafnya telah rosak kerana terlalu kerap dibaca"

Sebagai contoh dan dorongan kepada kita, Imam al-Syafi'i (w.204H). Rabi' bin Sulaiman bercerita: "Al- Syafi'i mengkhatamkan al-Quran pada bulan Ramadan sebanyak 60 kali. Pada bulan yang lain sebanyak 30 kali."

Marilah kita tanya hati kita, tergerakkah kita untuk meniru cara para ulama dalam memartabatkan Al-Quran.

Sumber dipetik daripada Ustaz Muhammad Noor. Solusi.

Hadis Muslim

Add to Technorati Favorites

Google+ Followers

Panduan Destinasi Guru