Welcome To

SK Lembah Jaya|How To Make Money Online. This site provides education information also tips and techniques for beginning bloggers in order to make money online.
Custom Search

Friday, 23 November 2012

Apakah Perbezaan Qurban Dan Aqiqah? - Ustaz Azhar Idrus


Apakah Perbezaan Qurban Dan Aqiqah? - Ustaz Azhar Idrus
***

S: adkah sia2 jkalau seseorng yg mlakukan ibdt qurban atau akikah jika individu itu tdk ckup amal n tdk ckup solat.


J Ustaz Azhar Idrus ( Original ): sempurnakan solat dahulu sebelum melakukan ibadah sunat kerana tidak solat atau solat tdk cukup, sebab kan amalan lain tergantung..~
S: ustaz... apa hukumnya daging qurban kite bg kucing makan ?J Ustaz Azhar Idrus ( Original ): tak haram dengan syarat ada bahagian yg telah kita sedekahkan kpd faqir miskin...~
S: ustaz..lembu korban di sembelih kali pertama putus urat halkum sahaja,,,di sembelih kali ke 2 untuk putuskan urat marih..apa hukum nya..sah dop ibadah korban 2...?J Ustaz Azhar Idrus ( Original ): sah jika kali kedua itu haiwan berada dalam hayat mustaqirrah..


Daripada Abdullah bin Amr r.a, bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda, "بَلِّغُوا عَنِّى وَلَوْ آيَةً" Maksudnya "SAMPAIKANLAH DARIKU WALAU HANYA SATU AYAT" (HR. Imam Bukhari)

PAHALA yang diterima oleh mereka yang menyebarkan ILMU berkekalan hingga ke AKHIRAT selagi manusia mendapat MANFAAT daripada ILMU yang disampaikan itu.

Daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW pernah bersabda:
"Apabila matinya seorang anak Adam, maka putuslah amalannya kecuali TIGA perkara iaitu, SEDEKAH JARIAH, ILMU YANG BERMANFAAT dan DOA ANAK YANG SOLEH"
(Riwayat Imam Muslim termasuk Imam Ahmad)

Rasulullah SAW bersabda: "Siapa saja yang menyeru manusia pada hidayah, maka ia mendapatkan pahala sebesar yang diperoleh oleh orang-orang yang mengikutinya, tanpa mengurangi sedikit pun pahala mereka. "[HR. Muslim]

No comments:

Hadis Muslim

Blog Archive

Add to Technorati Favorites

Google+ Followers

Panduan Destinasi Guru