Welcome To

SK Lembah Jaya|How To Make Money Online. This site provides education information also tips and techniques for beginning bloggers in order to make money online.
Custom Search

Thursday, 6 December 2012

Apakah Hukum Seseorang Cukur Bulu Dada? | Bagaimanakah Keadaan Saudara Susuan? - Ustaz Azhar Idrus


Apakah Hukum Seseorang Cukur Bulu Dada? | Bagaimanakah Keadaan Saudara Susuan? - Ustaz Azhar IdrusS: ustaz. Ape hukum mencukur bulu kaki bagi perempuan yg belum berkahwin?

J Ustaz Azhar Idrus ( Original ): harus jika bulu kakinya menyerupai lelaki... haram didedahkan kaki tersebut bila keluar rumah..

~
S: Assalamualaikum Ustaz.. Apakah hukumnya kita menggambarkan bagaimana rupa wajah dan fizikal Nabi Muhammad SAW?
Ini adalah kerana, saya seorang 'visionary people' iaitu seseorang yang mudah membayangkan sesuatu melalui pembacaan dan pendengaran. 
Sekarang ini saya sedang membaca buku Biografi Nabi Muhammad SAW. 
Setiap kali tiba pada satu² tahap penceritaan yang melibatkan seperti Nabi memberi arahan kepada sahabat, Nabi mengetuai perjalanan berperang dsb, saya mudah untuk membayangkan bagaimana keadaan itu berlaku. Apa yang patut saya buat kerana sifat 'membayangkan' ini adalah sangat sukar untuk dielak..

J Ustaz Azhar Idrus ( Original ): wsalam.. abaikan sahaja bayangan tersebut kerana syaitan sentiasa ingin memperdaya kita..kerap mana pun ia datang jgn sampai yakin itulah wajah baginda..

~
S: Salam ustaz, bilakah seseorang perempuan itu benar2 akil baligh?
Ketika keluar haid atau ketika berumur 10 tahun? Ustazah saya cakap ketika berumur 10 tahun..

J Ustaz Azhar Idrus ( Original ): wsalam..ketika keluar hadih sekalipun baru berumur 9 tahun..

~
S: Salam ustaz, ajar saya ustaz agar saya dapat ihsan spt mana nabi khabar "seolah2 engkau ibadah melihat Allah @ kalu xboleh, igt bahawa Allah melihat engkau."
saya nak dalam hati ni sentiasa d mana saya pergi terasa dihati Allah lah yang menemani, bila bercakap sentiasa berhati2 kerana Allah sentiasa mendengar, bila melihat sentiasa berhati2 kerana Allah sentiasa melihat, bila berfikir juga berhati2 kerana Allah sentiasa mengetahui sampai dalam lubuk hati..

J Ustaz Azhar Idrus ( Original ): wsalam..sentiasalah sebut Allah dihati, insyaAllah dgn ingat Allah akan mudah dpt ihsan..

Abdullah bin Amr r.a, bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda, "بَلِّغُوا عَنِّى وَلَوْ آيَةً" Maksudnya "SAMPAIKANLAH DARIKU WALAU HANYA SATU AYAT" (HR. Imam Bukhari)

PAHALA yang diterima oleh mereka yang menyebarkan ILMU berkekalan hingga ke AKHIRAT selagi manusia mendapat MANFAAT daripada ILMU yang disampaikan itu.

Daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW pernah bersabda:
"Apabila matinya seorang anak Adam, maka putuslah amalannya kecuali TIGA perkara iaitu, SEDEKAH JARIAH, ILMU YANG BERMANFAAT dan DOA ANAK YANG SOLEH"
(Riwayat Imam Muslim termasuk Imam Ahmad)

Rasulullah SAW bersabda: "Siapa saja yang menyeru manusia pada hidayah, maka ia mendapatkan pahala sebesar yang diperoleh oleh orang-orang yang mengikutinya, tanpa mengurangi sedikit pun pahala mereka. "[HR. Muslim]

No comments:

Hadis Muslim

Blog Archive

Add to Technorati Favorites

Google+ Followers

Panduan Destinasi Guru